Meer Malou

Fijn dat je op mijn site rondkijkt. Ik ben Malou van Hintum, geboren in de stad van de messentrekkers, Organon, Jan Marijnissen en de grootste fietsstraat van Nederland.  Als kind bedelde ik op zaterdag om een dubbeltje bij mijn vader, want dan kon je een extra boek uit de bibliotheek lenen. Ik hield enorm van lezen, en net zoveel van fietsen. Nadat ik was geslaagd voor het gymnasium in Oss, ging ik in Nijmegen politieke wetenschappen studeren. Toen ik afstudeerde, was er nauwelijks werk te vinden. Eind jaren tachtig was het crisis. Na een paar maanden kon ik wel een uitkering krijgen. Maar die wilde ik niet. Had ik daarvoor verdorie gestudeerd?

 

Ik werd eindredacteur en journalist. Mijn allereerste kans om te publiceren kreeg ik van Johan van de Woestijne, destijds hoofdredacteur van het universiteitsblad KUnieuws. Ik raakte verknocht aan een loodzware KAYPRO die ik op vrijdagmiddag mee naar huis zeulde. Piepklein schermpje, felgroen oplichtende lettertjes, fles goedkope smerige sherry en een pakje Marlboro ernaast. Roken en drinken waren wel slecht, maar nog lang niet zo slecht als nu. Ik heb er turend en tikkend tot diep in de nacht kilometers stukken op gemaakt.

Mijn eerste echte baantje – 16 uur per week – kreeg ik als opvolger van Bram van Ojik (nu Tweede Kamerlid voor GroenLinks) bij het ledenblad van de PPR, de partij die later zou opgaan in GroenLinks.

Ik kreeg mijn televisiedoop en een column in de papieren Volkskrant na het verschijnen van mijn schotschrift ‘Macha!Macha! Een afrekening met het klaagfeminisme’ (1995). Later verschenen & verschijnen mijn stukken onder meer in de Volkskrant, NRC, Trouw, De Groene Amsterdammer, Psychologie Magazine, ZIN en Vrij Nederland.

Mijn stokpaardjes zijn politiek en psyche. Ik schreef de afgelopen jaren ook een paar boeken, waarvan ‘Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses’ werd genomineerd voor de Psyche Mediaprijs 2013. Dit boek kreeg ook een eervolle vermelding bij de uitreiking van de NVvP-mediaprijs 2017, de mediaprijs van de vereniging van psychiaters.

Ik doe publieke interviews, graag en vaak voor Het Dolhuys, en ben in te huren als dagvoorzitter en presentator – in kleine, besloten settings, maar ook in grote zalen met veel publiek. Ik werk als moderator en als tekstschrijver graag voor organisaties die actief zijn in het medische, psychiatrische, sociale of wetenschappelijke domein.

malou-van-hintum-storm